Technologie opravy hřídele

17.01.2014 14:05

  Oprava vyvažovací hřídele se provádí na CNC strojích,to jest vysoce kvalitních obráběcích strojích,používaných zejména v automobilovém průmyslu.

CNC stroje řízené počítačem pracují s maximální přesností až na tisíciny milimetru.K fiksaci vložené vložky z tvrdokovu je použito laserové svařecí zařízení, které převyšuje klacické svářečky typu TIG,MIG,CO2, atd.A hlavně zaručuje nízké tepelné namahání materiálů a eliminuje vnitřní pnutí.

   U klasického svaření dochází k ohřevu materiálu na teplotu tavení a poškození tvrdost a tvaru materiálu,takzvané kroucení.Dále dochází k vnitřnímu pnutí materiálu při nestejnodém chladnutí.Proto nelze použít klasícké svářecí zařízení.

 Oprava vyvažovací hřídele spočívá v instalaci vložky z tvrdokovu čtvrtcového průřezu  garantované tvrdosti 62 HR.Ve vložce je vyříznut přesný šestihran pro       umístění šestihranné tyčky. Do vložky je nalisována nová tyčka šestihran s garantovanou tvrdostí 57 HR. Na takto upravené hřídeli už nedochází k pohybu šestihranu, a je garantováno, že tyčka se časem navymačká a neprotočí v hřídeli.Případná výměna tyčky je po čase možná, ale není vůbec nutná.